Fakta och historik

Polski Owczarek Nizinny, eller PON som det oftast förkortas, är en ras som härstamar från Polen med flera hundra års historik. Det är en medelstor hund där alla färger är tillåtna och där dom föds med olika längder på svansen. PON är en vänlig och social familjehund med ett starkt och stabilt psyke som triv bäst när det är liv och rörese kring dem. De är aktiva, nyfikna och självständiga med ett väldigt bra minne. Rasen har visat prov på tålamod och anpassar sig snabbt till nya miljöer och visar sällan nervositet eller rastlöshet. De kräver ofta inte mer än ordinär motion även om dom såklart uppskattar all form av utevistelse. Även om det är en robust hund bör man använda en fast hand med kärlek och omtanke i uppfostran av en PON. Tack vare deras öppna sinne för nya utmaningar så är det en riktig mångsysslare och passar till dom flesta hundsporterna.

Man tror sig veta att i begynnelsen användes dom på gårdarna och hjälpte herdarna på ängen som vakt och vallhundar. Förmodligen hjälpte dom till vid förflytning av boskap, alltså inte att hålla ihop flocken, och att varna när det kom inkräktare och rovdjur

I mitten av 70talet kom den första PON till Sverige (som man vet). Jag köpte min första PON år 1990 av Kennel Oxåker i Norrköping och Kelly som hon hette var då en av de 87st PONar som fanns i Sverige, idag finns det ca 1100 regestrerade.